Kiwano vagyis a Tüskés uborka (Cucumis metuliferus)

Kalahári sivatagból származik. Az utóbbi években gyorsan terjed hazánkban, mert gond nélkül termeszthető. Magyarországra leggyakrabban Izraelből és Portugáliából érkezik.

Kúszó vagy mászó növény, szőrös kocsánnyal, és nagy levelekkel rendelkezik. A növény termése kezdetben zöld, megérve élénk narancssárga. A kiwanot gyümölcsként forgalmazzák, holott valójában egy zöldségféle termése. Hossza általában 8-15 cm, átmérője 7-10 cm. Vastag, kissé páncélos héja teljes érésben sárga vagy narancssárga. Felszínét tövisszerű kinövések borítják. A terméshús zöldesen áttetsző, és kocsonyás állagú. Benne számtalan uborkamagra emlékeztető mag található. A húsa édes, íze egy uborka és banán keverékére hasonlít. A zöld húsa, felhasználható gyümölcssalátákhoz és desszertekhez. Ez a kissé bizarr gyümölcs ráadásul nagyon egészséges: A-, B- és C-vitaminban gazdag és antioxidánsok mellett fontos ásványi anyagokat is tartalmaz, úgy mint kalciumot, káliumot, magnéziumot és foszfort.

A magok nem igényelnek előzetes kezelést, ugyanakkor a csírázási folyamatot felgyorsítja, ha a nagyméretű magokat ültetés előtt beáztatja 12 órára kézmeleg vízbe. A Tüskés Uborka külön hozza női- és hímivarú virágait, ezért a megfelelő beporzás érdekében azt ajánljuk, hogy 2-3 növényt termesszen egyszerre. A poszméhek elvégzik majd a 'munka' többi részét.

Felhasználás:
A termést hosszában félbevágjuk és kikanalazzuk a zöld terméshúst, vagy keresztben 0,5-1 cm vastag karikákra vágjuk. A kiwanot zöldségsalátákba, koktélokba keverhetjük, vagy ételek dekorációjára használhatjuk fel. Persze nyersen gyümölcsként is fogyasztható.
Joghurtos kiwano saláta
Hozzávalók: 2 db kiwano, 300 ml natúr joghurt, só, bors, fokhagymapor vagy joghurtos salátaöntet por.
Elkészítés: A hosszában félbevágott termések húsát kikanalazzuk és a joghurttal alaposan elkeverjük. Ízlés szerint sóval, borssal és fokhagymaporral ízesítjük. Az így elkészült joghurtos saláta egy részét akár a termés héjába visszatöltve is tálalhatjuk.

Egzotikus turmix
Hozzávalók
* 2 pohár narancslé, 2 pohár ananászlé, 4 evőkanál citromlé, 4 evőkanál grenadinszirup, jégkocka, 2-3 db kiwano.
Elkészítés
* Szedjük ki a félbevágott kiwanóból a húsát, majd rakjuk turmixgépbe. Öntsük bele a hozzávalókat és dolgozzuk össze. Mielőtt kiöntjük, rakjunk a poharak aljába jégkockát. Egy kis Schweppes üdítővel továbbízesíthetjük.
Angol neve -horned melon- magyarra fordítva szarvas dinnyét jelent.
