VIRÁGESŐ
Ezt az oldalt kevés szabadidővel, de rengeteg szívvel építem. Ha tetszik, kérlek oszd meg másokkal is, ha véleményed ötleted van a lappal kapcsolatban, kérlek juttasd el hozzám!
 
CHILIK
 
Rendelés

A megrendelés e-mail-en keresztül vagy telefonon.

Szállítás a postán keresztül.

Csomagolási költség és postadíj: Az aktuális postai díjszabás szerint.

Igény szerint ajánlva és esőbbségi feladással is küldöm.

 
Elérhetőségem

Email: borandi68@gmail.com

Telefon: 0620/9110345

https://www.facebook.com/groups/1714296899469123

https://www.facebook.com/groups/782701623539860

 

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Beszélgessünk
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Kedvencek
 
Menü
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Lóbab

DIVAT A LÓBAB ?
Latin neve: Vicia faba L.

                     

Annak idején nagymamám veteményeskertje lóbabbal volt tele. Még a leves ízére is emlékszem, amit ebből a babból főzött. A kedvencem volt.
Méltatlanul mellőzük manapság ezt a zöldségfélét. Többet érdemelne. A magas fehérje tartalma miatt igen értékes kultúrnövény. Már az őseink is fogyasztották. Magyarországra kerülvén eleinte csak takarmánynövényként használták.
Egyetlen vadon élő rokona sincs, eredete máig nem tisztázott.
Amikor eldöntöttem, hogy szeretnék lóbabot ültetni, alig sikerült szert tennen egy pár szem lóbabra. De amit viszont elültettem az alig akart termőre fordulni. Mint kiderült, kiemelkedő termésre csak akkor számíthatunk, ha a fagyok elmúltával, amint rá tudunk menni a földre, elvetjük a magot. Fontos a korai vetés a jó terméseredményhez. A kisebb fagyokat is elviseli a növény. A többi babfélével egy időben ültetni már késő.

Csapadékos viszonyok között igénytelen a talajra.

                                                                            


Sajnos, nagyon sok kártevő kedveli ezért intenzíven kell védekezni rovar és gombaölő szerek kombinációjával.
Fehér színű fürtvirágzata 28 virágból épül fel, és igen mutatós. 60–100 cm magasra nő. A hüvelyek fajtára jellemző alakúak, felállók és 2-5 mag fejlődik ki bennük.
Ültessük hát bátran ezt a „retro” babfajtát, mert nem fogjuk megbánni.
Érdekesség: Olyan dolgok kapcsolódnak a lóbabhoz, hogy Pitagórász követői tiltották termesztését „mert benne vélték lakni az elhunytak lelkét”.  Varro arról tájékoztat, hogy a papok azért nem fogyasztottak lóbabot, mert virágjában „baljós betűk” láthatók.


Fogyasztható salátaként, párolva, főzelékként stb. Zsengén akár nyersen is fogyasztható, rengeteg értékes tápanyagot, fehérjét, keményítőt, ásványi anyagokat és vitaminokat (A, B1, B2, C és PP) tartalmaz. Éretlen állapotban húsos hüvelye is ehető, később kiszárad és megbarnul.
A zsenge zöld babokat 15 perc főzés után lehet felhasználni, legjobb salátát készíteni belőle. Van, aki csak olívaolajjal locsolja le, lehet citromozni, borsozni, fantáziánk szerint sok módon elkészíthetjük. Vékonyra szelt, friss hagymát, paradicsomot, olívaolajat, kis fehérborecetet és durva tengeri sót használjunk a hideg saláta elkészítéséhez.
Egy másik lehetőség: A párolt, friss kakukkfűvel és fokhagymával ízesített lóbabot kínáljuk körítésnek ajánlott marhahús és héjában, tepsiben sült, rozmaringgal és fokhagymával ízesített burgonya mellé.

Egyiptomi lóbab főzelék (Ful Mudammas)
A gazdagok reggelije, a kereskedők ebédje, a szegények vacsorája.
Az étel ma Egyiptom egyik nemzeti ételének tekinthető.
A “Ful mudammas” egy egyiptomi lóbab főzelék, amit száraz lóbabból készítenek (a friss lóbabot, akárcsak a “fejtett babot” egyszerűbben, s gyorsabban készítik). Egyes vélemények szerint a recept eredete az ókori Egyiptomig, a fáraók koráig vezethető vissza, amit alátámaszt, hogy lóbabot már a 12. dinasztia (Kr.e. 1991-1786) síremlékeiben találtak, így minden bizonnyal fogyasztották is. Akadnak vélemények, miszerint a kopt keresztények ételeként terjedt el sokfelé, mint Egyiptom, Libanon, s más közel-keleti, északi-afrikai országok.
A “ful mudammas” elkészítéséhez a száraz lóbabot legalább egy napra beáztatjuk. A vizet többször cseréljük. Az áztatás befejeztével tegyük edénybe, öntsünk rá vizet és főzzük addig (10-15 perc), amíg elegendően megpuhul ahhoz, hogy a vizet leszűrve, a babszemekről a héjat egyenként eltávolíthassuk. A babot tegyük egy tálba.
Egy nagy fej hagymát finomra vágunk,  2-3 nagyméretű, napon érlelt paradicsomot felaprítunk. Háromnegyed csészényi vörös lencsét szűrőben, folyóvízzel lemosunk. Mindezeket a hozzávalókat, a hámozott lóbabot, a hagymát, a paradicsomot, a lencsét hideg vízben feltesszük főzni és a gyöngyöző forrásban lévő ételről folyamatosan leszedjük a habot. Ezt követően csökkentsük a hőmérsékletet és fedő alatt az ételt lassú főzéssel készítsük. (Számítsunk rá, hogy igen hosszadalmas lehet, amivel persze senki kedvét nem akarom elvenni, de erre az ételre időt kell szánni. A fedőt ne vegyük le.)
Ha elkészült, fogyaszthatjuk úgy, hogy a babszemek egészben maradnak, úgy, hogy részben összetörjük őket, s úgy is, hogy teljesen pépes legyen. A végén sózzuk, és extra szűz olíva olajjal, esetleg tisztított vajjal tálaljuk. paradicsom szósszal, fokhagymaszósszal, de napon szárított marhahússal (basturma), tojással is fogyasztják és előfordul, hogy lime-mal ízesítik, vagyis képzeletünk előtt meglehetősen szabad a pálya.

 

 

 
Sziklakertek növényei
 
FÁK, CSERJÉK
 
Különlegességek
 
Fűszer és gyógynövények
 
ZÖLDSÉG NÖVÉNYEK
 
Paradicsomok
 
ÉVELŐ VIRÁGOK
 
Pozsgások és kaktuszok
 
Liliom fajták
 
SZOBA NÖVÉNYEK
 
Egynyári kerti virágok
 
Tökök
 
Kúszó növények
 
Talajtakarók
 
CHILI PAPRIKA MAG ÉS PALÁNTA VÁSÁR ITT ÉS MOST!!!
inssimple_content
 

✨ Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott – ismerd meg a „Megóvlak” címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal