A növényvilágban mindig van új a nap alatt.
Basella rubra

Másnevén Malabári spenót Magyarországon még szinte ismeretlen dísz és haszonnövény.
Ha a virágboltban megveszed, netán ajándékba kapsz, azonnal ültesd ki a szabadba (persze tavasztól-őszig). Olyan helyre ültesd, ahol állandóan rá süt a nap, mert az árnyékot nem szereti.
Ha elvirágzik, szedjél belőle magot és a következő évben ültesd el ismét. De ha nagyon ragaszkodsz, hozzá erősen visszavágva átteleltetheted.
A Basella Rubra nem más, mint egy nagy saláta.
A színek gyönyörű kombinációját adják a sötétzöld levelek és a bordó szárak.
Afrika, Dél-Amerika és Ázsia trópusi vidékein mindenütt termesztett spenótféleség, arrafelé népeledel. Vastag, húsos bordós-lila levele és szára, rózsaszín virága és fürtökben lógó koromfekete termése a borsra hasonlít. Kerítésre, erkélyre felfuttatva és rendszeresen öntözve igazi egzotikum. Fényigényes.

Bazella-leves
50 dkg bazella, 2 tojás, 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 1,5 dl tejföl, 10 dkg sonka, só.
A bazellát kevés vízben megfőzzük, turmixszoljuk. Vajas rántást készítünk, tejföllel felengedjük, beletesszük a bazellát, sót, borsot, majd vízzel vagy csontlével fölengedjük. A tojásfehérjét habbá verjük, és galuska formára a levesbe szaggatjuk. A galuskák mindkét oldalát megfőzzük, majd kivesszük a levesből, beletesszük a kockára vágott sonkát és a két tojássárgáját. Ezután már nem forraljuk, a tetejére helyezzük a galuskát, így tálaljuk.
|