Kerti laboda
2012.10.14. 10:02
Az elveszett növény - a spenótfa.
Essék szó most erről a méltatlanul mellőzött növényről, a kerti labodáról.
Latin neve: Atriplex hortensis L. convar. Hortensis, a bordó színű változat jelen esetben, amiről itt írok, kiegészül még a ” ruba” névvel.
Egyébként, a „hétköznapi” zöld kerti laboda sem egy mihaszna gyom, legalább olyan értékes az ásványi anyag készlete, mint a spenóté, a C-vitamin tartalma viszont a háromszorosa, nem csoda, hogy már a középkorban is főzeléknövényként tartották számon.
A másik nagyon fontos tulajdonsága hogy mindenféle hókuszpókusz nélkül elűzi a vakondokat.
Növénytanilag ez egy nagyon különös növény. 2.5 m-re is megnő, már ha hagyjuk. Miden porcikája bordó színű.
Élettani hatásiról csak annyit szólnék, ha a gyerek nem eszi meg a spenótot, próbálkozz ezzel. Garantált lesz az eredmény!
Friss, jóízű főzelék készíthető belőle és a spenóttal ellentétben, nyár végéig szedhető.
Általában úgy készítjük el, mint a spenótot szokás.
• Labodafőzelék alföldiesen. 1 kg tisztára mosott kertilaboda-levelet (mindegy, melyik színű változatból) sós vízben puhára főzünk. Leszűrjük és apróra összevágjuk. Rántást készítünk, 5-6 gerezd tavaszi fokhagymát reszelünk bele, kissé megfuttatjuk, majd a főtt labodát hozzáadjuk. Saját levével felöntjük és besűrítjük. Tükörtojással vagy paprikás, húsos lével tálaljuk.
Azt olvastam róla, Jelenleg „főként Nyugat-Európában elterjedt” ennek ellenére én ebben az évben nyáron, Bukovinában találkoztam vele egy rendházban, az apácák veteményes kertjében. Ahol biogazdálkodás folyt. Szép sorba volt ültetve- gondolom - fogyasztási céllal.
Díszítő értéke sem elhanyagolható. Sőt amikor a bordószínű tallér alakú magjai megjelennek, az levágva vázában nagyon dekoratív hatásúak.
Célszerű, ha ősszel veszünk magot és abból a kert végében ültetünk egy pár sort. Többé már nem kell az ültetésről gondoskodni, mert elszórja a magját és fog kelni a következő évben bőven belőle.
|