Tudtad hogy az okra egy mályvaféle?
2012.06.27. 12:14
Soha nem próbálkoztam még az okra termesztésével ezelőtt, jó lehet nem is tudtam róla. Míg nem az egyik adok-veszek oldalon beleszerettem és beszereztem párat a gömbölyű, zöldes barna magjából. Eszembe jutott, hogy korábban már a mediterrán piacokon találkoztam a termésével, de neve nem volt számomra ismeretes.
Az okra egy trópusokról származó zöldség. De például, Egyiptom környékén vadon tenyészik. Elültettem hát a magjaimat és mivel a virágzása nálunk július végén, augusztus elején kezdődik, iparkodni fogok lencsevégre kapni, mert virága nagyon szép de csak csupán egy napig virít. Az okra fiatal, 4-7 napos zsenge toktermését fogyasztják, az idősebb termés már nagyon rostos. Egy tő okra 30-40 tokot terem.
Félfás, elágazó szára 1m magasra is megnő. A levele, a termés, mindene szúr, mert tele van apró szőrökkel.
A termése olyan, mint egy éretlen paprika. Július közepétől nyár végéig - már az elvirágzás után 4-5 nappal - szüretelhetjük a még zsenge terméseit. Nagyon magas a pektin tartalma ezért főzés közben sűrű, ragadós anyagot bocsát ki, amelyet ételsűrítőként is felhasználnak, Afrikában terméséből lecsóhoz hasonló egytálétel készül, Amerikában gumbo néven, a bolgároknál givecs fedőnéven levesként fogyasztják. A szír húsos okrapörköltet pedig Jahnija-nak hívják.
Párolva és sütve salátaként vagy húspótlóként ehetjük, Cipruson magjából olajat sajtolnak, Bulgáriában pedig a leves mellett kávépótlóként is népszerű.
Givecs.
3 kg birkahúsból paprikást főzünk. Hozzáadunk 20 dkg apró kockára vágott burgonyát, 10 dkg paradicsomot, 20 dkg meghámozott, szeletekre vágott tojásgyümölcsöt, 30 dkg zsenge bámia termést és ízlés szerint sót, borsot. Összefőzzük, majd tűzálló tálban kissé megsütjük. Ízletes, tápláló, különleges egytálétel.
Paradicsomos bámia (orka) (Μπάμιες κοκκινιστά)
Hozzávalók:
1/2 kg friss bámia
6-7 friss paradicsom turmixolva
vagy 1 paradicsomkonzerv (400 gr)
2-3 apróra vágott hagyma
1/2 kötés apróra vágott petrezselyemzöld
1-2 teáscsésze olívaolaj
só, bors, ecet
Elkészítés:
Megmossuk a bámiát és megtisztítjuk. A tisztításra különös gondot kell fordítani. Minden egyes növénynek le kell vágni a száracskáját és a kalapját anélkül, hogy a magok kihullanának vagy a húsát megsértenénk. Ha a növény húsát megsértjük, akkor nyálhoz hasonló, ragacsos levet ereszt, ami talán nem fokozza az étvágyunkat, hanem ellenkezőleg. Miután egyenként megtisztítottuk a bámiát, jól befröcsköljük ecettel, összekavarjuk és körülbelül egy órát állni hagyjuk, ha lehet a napon.
Ezek után a hagymát megfuttatjuk az olajon, majd hozzáadjuk a bámiát. Kicsit megforgatjuk, összekavarjuk. Adagoljuk a többi hozzávalót, ha szükséges felöntjük vízzel hogy 2 ujjnyira ellepje a bámiákat. Körülbelül fél órát főzzük, anélkül hogy erőteljesen kavarnánk, inkább csak a fazék rázogatásával keverjük össze néha, mert a fakanállal való kavargatástól a bámia összetörhet. Arra is kell ügyelni, hogy megfőjön az étel, de ne főjön szét! Tehát a bámiakat egészben lehessen fogyasztani.
A paradicsomos bámiát általában csirkével együtt fogyasztják, ilyenkor a csirkehússal együtt főzik, a fent leírt módon, miután magát a csirkehúst is megpirítják kicsit olajon.
Ugyancsak kedvelt a paradicsomos bámia sütőben sütve, mikor a fent leírt hozzávalókat, egy tepsibe rakják és az ételt a sütőben, összefőzik.
A paradicsomos bámia majdnem elmaradhatatlan kísérője, mint minden olajos egytálételnek, a feta sajt.
|